Haraszthy Pincészet esküvő

HÜPE

Mi a Menta Esküvőnél fontosnak tartjuk a párjaink vallását és nemzeti szokásait, ezért kiemelt figyelmet fordítunk ezek tiszteletben tartására és megvalósítására az esküvő napján. Az elmúlt években több alkalommal is abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy gyönyörű, meghitt zsidó vallású esküvőket dekorálhattunk, melynek egyik tradícionális eleme: a hüpe.

Haraszthy Pincészet esküvő

A hüpe valójában a zsidó esküvői baldahin, mely alatt az egész esküvői szertartás zajlik. A szó eredete betakarást jelent. A zsidó esküvő folyamán ez az építmény szimbolizálja az együttélést, a közös házat és azt a családi otthont, ahová a vőlegény bevezeti a menyasszonyt. A régi időkben a Tóra szavai szerint a hüpe egy valós sátor volt, ablakkal ellátott vászon oldalakkal, tetővel és ajtóval. Sőt, még szőnyeg is volt benne, hogy mindenben hasonlatos legyen az otthonhoz, amit a hüpe szimbolizál.

barabás villa esküvő

Napjainkban  a hüpe négy lábból és egy baldahínból áll.

Haraszthy Pincészet esküvő

A ma használt klasszikus hüpe forma szokása a középkorban alakult ki. Ekkortól került felkötésre a sarkainál az imasál (tálit), vagy bársony a négy rúdra.

Haraszthy Pincészet esküvő

Az zsidó esküvői szertartások -mint általában a zsidó szertartások- rendkívül teátrálisak, minden apró részletnek, minden másodpercnek fontos szerep jut. Az egész szertartás azt hivatott megmutatni, hogyan kellene kinéznie egy ideális párkapcsolatnak.

barabás villa esküvő

A sok szép zsidó szokás közül az egyik, hogy a hüpét a család azon közeli barátai vagy rokonai tartják, akik az esküvő napjáig még nem találták meg életük párját. A hüpe tartása egy igazán jó „ómennek” számít a pártalálásra, hiszen a hüpe rúdjait tartó fiúk – modernebb helyeken lányok is – aktívan részt veszek egy vallási parancsolat (micvá) végrehajtásában. Aki pedig részt vesz a szertartáson, például áldást mond, azoknak be kell lépniük a hüpe alá, azaz az ifjú pár „otthonába”.

Az esküvő szerves része, hogy az elmondott hét áldás után az ifjú pár a szimbolikus ház, a hüpe alól átvonul a két tanú kíséretében egy bezárható szobába (héder jihud), és ott életükben először csak kettesben tartózkodnak egy légtérben, és egymáshoz is érhetnek. Ebben a szobában általában étel is van, mert az ifjú pár valószínűleg nagyon éhes az esküvő után, hiszen a zsidó hagyomány szerint mindketten böjtölnek azon a napon, ami a legszentebb nappá vált számukra, és ezen a napon minden múltbéli vétkük megbocsáttatik.

Az európai (askenáz) hagyomány szerint a hüpét szabad ég alá kell állítani, mert a Tóra az ég csillagaihoz hasonlítja a zsidó emberek leszármazottjait, és a szabad ég erre emlékezetet. A spanyol (szfárádi) és kelet zsidók akár a szabad téren, vagy akár teremben, zsinagógában is felállíthatják a hüpét. A magyar neológia szintén engedélyezte a zsinagógai esküvőt.

Az esküvői szertartás egyik jellegzetes része a pohártörés, mondván, amíg Izrael háza nem teljes, azaz nincs Szentélyünk, addig a mi boldogságos pillanatainkban is legyen valami csorba. A pohártörés előtt a vőlegény ezt a zsoltár-mondatot mondja: „Ha elfeledlek Jeruzsálem, feledjen el a jobbom engem!” Mázl tov! – Legyen sok sok boldogsága az ifjú párnak!

(A weboldalon található összes fotó, videó és szöveg a Menta Esküvő tulajdona, felhasználásuk engedélyköteles.)


ÁRAJÁNLAT

Személyre & helyszínre szabott, teljes körű esküvői dekoráció, 1 helyen minden! 2023-as bérleti díjak, 60.000 Ft AJÁNDÉK szolgáltatás, pénz visszafizetési garancia, áfa mentes árak: